Monday, October 17, 2011

Ripsmetest ja tuššidest

Juba pronksiaja naised püüdsid oma silmi suurematena näidata ning mökerdasid oma silmade ümbruseid söe ja tahmaga.

***

Mida tähendab ilu? Sellest võiks ilmselt lõputult kirjutada, rääkida ja filosofeerida, aga minu isiklik veendumus on, et peaasjalikult on ilu hea tervise indikaator.

Ilus inimene tähendab tervet inimest. Terve inimene tähendab viljakust ja tugevaid järglasi.

Jah, ka inetus võib olla ilus ja iga inimene läbib oma arusaamades selle punkti, kus leitakse, et veidrused, ekstreemsused või ka tagasihoidlikkus, pieteeditundlik puhas puritaansus saavad olla ilusad. Lõppude lõpuks võib iga inimene olla ilus - cliche warning - omal erilisel moel.

Ometi on mõned nähtused, mis pea alati iluga kaasas käivad. Üldiselt siis on nendeks normaalne kehakaal, selge ja klaar nahk, hea rüht, soole vastav lihaste areng ja jõud ning tihe karvakasv õigetes kohtades.

Ma ei tea, kuidas, aga millalgi jõudis läänelik kultuur arusaamani, et naistel on need õiged kohad peanahk, kulmud ja ripsmed. Eestis pole nabaalune minu hinnangul veel kindlate mallide järgi hinnatud saanud, nii et sellel ma pikemalt ei peatu.

Kõige lihtsam järeldus, mille olen teinud, on see, et kuna mehed on üldiselt karvasemad, siis järelikult on levinud arusaam, et karvasus on mehelikkuse tunnus. Samal ajal on tihedad juuksed ja ripsmed veetlevad nii mehe kui naise puhul. Mulle isiklikult on alati sümpatiseerinud ka lopsakad kulmud nii meeste kui naiste puhul. Üheksakümnendate alguse Eestis oli naiste hulgas moes oma kulmud olematuks kitkuda ja selle asemel kajakad või komad joonistada. Praegu on (mulle tundub vähemasti) tihedad ja lopsakad kulmud in ka naiste seas.

Kokkuvõtteks - igalt poolt mujalt ei tohi naine karvane olla, mõned piirkonnad ehk alluvad hooaja tujudele, aga juuksed ja ripsmed olgu pikad ja jõulised.

See ei ole praegu koht, kus arutleda poisipea sarmikuse üle, ehk mõni teine kord. Ka juuksed üleüldiselt jäävad nüüd mängust välja.

Sissejuhatus on läbi, keskendume nüüd ripsmetele.

Peale selle, et pikad ripsmed on meie kultuuriruumis ilusad, on pikad ja kooldus ripsmed ka visuaalselt mõjusad vahendid, millega tekitada suuremate silmade illusiooni. Taaskord - suured silmad on ilusad. Eriti naiste puhul. Eks ta ole selline nukulik, pisut isegi lapselik ilu. Näiteks Gemma Ward (pildi allikas: Marie Claire):


Suurem osa Eesti naisi on pigem väiksemate silmadega, mina ise kaasa arvatud. Olen aga märganud, et väikese silmaga naine võib olla isegi ilusam, kuidagi naisem, sest ta pole nukk ega laps, vaid aristokraat või lihtsalt... naine. Minu lemmik selles (ja paljus muuski) on Gisele (pildi allikas: Top News):


Mõlemad kannavad ripsmetušši, sest mõlemad saavad sellest kasu, eriti Gisele. Ma usun, et preili Wardile on küllalt tehtud sellist jumestust, kus ta ripsmeid ei värvita või värvitakse heledaks, sest ta hälbib oma silma-näo proportsioonide poolest keskmisest ülipalju. Giselel aga on väiksed silmad ja üks põhiasju, mida meigiga tehakse, on igasugused "venitused" värvi, tekstuuri, läike ja joone suunaga, et muuta nägu rohkem n-ö keskmiseks.

See viimane kõlab konformsusemaiguliselt ja ta ongi, ent lohutuseks niipalju, et kedagi pole võimalik täiesti teiseks inimeseks teha.

Ripsmetušš ongi see, mis peaks tegema ripsmed pikemaks ja tihedamaks. Mis puudutab pikkust, siis tavalisemad ripsmetušid lihtsalt värvivad su enda peaaegu läbipaistvad ripsmeotsad üle - ja nad paistavadki pikemad, kuigi siis on nende tegelikku pikkust lihtsalt paremini näha.

On aga ka selliseid tušše, mis sisaldavad umbes millimeetri või paari pikkuseid kiude, mis su ripsmete otste külge kinnituvad ja tõepoolest teevadki nad pikemaks.

On ka tihendavaid tušše, millega tuleb ettevaatlik olla, et tabada ära see hetk, kus tuši lisamine teeb pigem kahju kui kasu. Tihendavad tušid on üldiselt ehitatavad (buildable), mis tähendab seda, et nad on ette nähtud mitmekihiliseks kasutamiseks. Halvemad nende seast aga juba teist kihti tegelikkuses ei salli ning "nötsutavad" su ripsmekarvad ära ning kleebivad nad kokku ja tükki.

Ent, ripsmed võivad olla kuitahes pikad ja tihedad - kui nad ei ole kooldus, siis nad pigem "sulgevad" su silma. On olemas ripsmekoolutajaid ja koolutavaid tušše, kõige mõjusam on neid kasutada koos.

Koolutaval ripsmetuššil on ka hari kaarjas, et ripsmeid rohkem tõsta. Halb koolutav tušš on aga selline, mis on liiga raske konsistentsiga nii, et su ripsmed vajuvad selle raskuse all ikkagi tagasi sirgeks.

Harjakujudest rääkides - terve hunnik on igasuguseid erinevaid. Lisaks sellele, et koolutava tuši hari on kaarjas, kehtib üldjoontes ka selline reegel, et mida ühtlasema pikkusega on harjased, seda suurema tõenäosusega on tegemist tihendajaga ning mida rohkem on eri pikkuses harjaseid, seda rohkem see hari ripsmeid eraldab.


Kellel on endal lühikesed ripsmed, kasutagu pigem väikest ja lühemate harjastega tušiharja. Suurem, n-ö vetsuhari sobib paremini neile, kellel on endal pikemad ja lopsakamad ripsmed.

Sellel pildil (foto: Alexandra Smith) on kõige parempoolsem klassikaline koolutav hari, seejärel suuremat sorti tihendav ja eraldav hari, kolmas on väikestele ja hõredamatele ripsmetele mõeldud hari, mis saab kätte iga ripsmekarva. Neljas on klassikaline pikendav hari, viies kuulub kõige populaarsemale rispmetuššile Maybelline Great Lash, mille hari on väga väike ja mugav kasutada ning lõpetuseks on kõige vasakpoolsem hari selline, mis ilmselt üritab korraga olla tihendav  pikendav ja eraldav, ent ei pruugi pisematele ripsmetele sobida.


On ka neid, kes kasutavad oma tušiharja ebakonventsionaalselt ehk siis vertikaalses asendis silma suhtes. Olen seda ripsmete eraldamise eesmärgil ka ise teinud. Tušitootjad on meile aga jälile jõudnud ja lettidele on jõudnud ka umbes sellise harjaga ripsmetuššid:


See konkreetselt on Givenchy Phenomen Eyes, ent sarnaseid harjaspalle on ka teistel tuššidel.

2 comments:

  1. Silmadega on see, et armunutuel hakkab aju mingit kokaiinilaadset ainet tootma, kui nad üksteisele silma vaatavad, suuri pupille peetavat ka seetõttu ilusamaks, mingi lummavamad või nii, mida suurem silm, seda rohkem, kuhu vaadata ja rõhutatum ja siis ongi käes vist

    ReplyDelete
  2. sa võiks mingeid konkreetseid tootesoovitusi ka anda

    ReplyDelete